Jobb i Finland

Sverige och Finland har ett stort utbyte av arbetskraft och att jobba i Finland är populärt bland svenskar, och vice versa. En svensk medborgare behöver inget arbetstillstånd för jobb i Finland då båda länderna är med i EU.

Jobb – Finland. Var finns lediga tjänster?

Det finns många möjligheter för dig som vill jobba i Finland. Här är tre jobbsidor där du kan se vilka lediga tjänster som finns i Finland: en svensk, en engelsk och en finsk sida.

Ledigajobb.se – Svensk jobbsida

Svenskar som vill jobba i Finland kan med fördel kolla in utbudet av jobb i Finland hos Ledigajobb.se. Flera av jobben på denna sida har arbetsannonser på svenska, vilket underlättar ansökningsprocessen för alla svenskar som söker jobb. Ledigajobb.se har många jobb som kan sökas utan CV och personligt brev. Du fyller istället i frågor och ett formulär (som är framtagna till den specifika tjänsten) direkt på hemsidan. Jobbsökandet går i dessa fall på nolltid.

Workinfinland.it - Finsk jobbsida

En jobbsida som fokuserar på jobbmöjligheter för ”english speaking professionals” är Workinfinland.fi. Här hittar du jobbannonser som är skrivna på engelska och i de flesta fall krävs kunskaper i engelska. Många av jobben på denna sida kräver en hög utbildningsnivå.

Te-palvelut.fi – Finsk jobbsida

För dig som kan finska är det en bra idé att kolla in lediga tjänster hos den finska motsvarigheten till svenska Arbetsförmedlingen: Te-Palvelut. Notera att det går att översätta sidan till både svenska och engelska men sidan gör sig bäst på finska. Du byter språk överst på hemsidan.

Bra saker att veta när du ska jobba i Finland

Här följer matnyttig information för dig som funderar på att börja jobba i Finland. Lär dig mer om det finska samhället och det finska arbetslivet i punkterna nedan.

Språkkunskaper

I finska jobbannonser är det vanligt att den sökande ska kunna finska eller svenska. Det beror förstås på vilket jobb det gäller men ha i åtanke att finska är förstaspråket hos 90 % av finländarna, medan 5 % talar svenska som förstaspråk. Jobb med mycket kundkontakt som exempelvis kundtjänst och andra serviceyrken kräver oftast flytande kunskaper i finska.

I takt med att fler globala företag etablerat sig i Finland har det blivit vanligare med jobb som endast kräver kunskaper i Engelska. De jobben kräver ofta universitetsutbildning.

Skaffa finskt bankkonto

Om du arbetar på ett finskt företag krävs det i vissa fall att du öppnar ett bankkonto i Finland för att underlätta löneutbetalningen. För att öppna ett bankkonto behöver du legitimera dig med pass eller annan officiell handling. I motsats till många andra länder krävs det inget finskt personnummer för att skaffa bankkonto i landet.

När ett bankkonto öppnas kommer banken fråga dig om namn, personnummer och finsk adress (om du betalar skatt i Finland). Läs mer om det funkar att öppna bankkonto i Finland.

Skatt i Finland

Grundregeln inom EU är att man betalar skatt i det landet arbetet utförs i. Det finns dock vissa undantag till regeln, som bland annat tar hänsyn till om du är utstationerad eller arbetar i flera länder samtidigt. Skatt delas upp i olika kategorier beroende på hur arbetssituationen är upplagd: allmän skattskyldighet, begränsad skattskyldighet, särskilda fall och gränsarbetare. Här kan du läsa mer om när man ska betala skatt i Finland.

Handbok för jobb i Finland

Arbetshälsoinstitutet har satt ihop handboken Jobba i Finland. Det är en 72-sidig folder på svenska som grundligt går igenom matnyttig information om hur det finska arbetslivet fungerar. Det finns rikligt med länkar till hemsidor som går in utförligare på varje ämne som tas upp. För dig som tidigare jobbat i Sverige råder det inga större skillnader på arbetskultur mellan länderna, men det finns alltid några skillnader som är bra att notera.

Flytta till Finland och arbeta

Arbets- och näringsministeriet har satt ihop en svensk guide som även den heter Jobba i Finland. Där får du många praktiska tips om flytt och etablering i Finland. Guiden avslutas med en Checklista för utländska arbetstagare som flyttar till Finland. Checklistan (på sidan 30-31) är uppdelad i två delar: Före flytten och Efter ankomsten. I checklistan hittar du alla användbara länkar du behöver kring:

  • Jobbsökning
  • Uppehållstillstånd
  • Bostäder
  • Flyttanmälan
  • Skattekort
  • Fackföreningar
  • Språkundervisning